Stii de ce emigreaza atat de multi romani? Iata o mica analiza!

Nu mai putin de 5 milioane de romani lucreaza in afara tarii, iar multi dintre cei care sunt in tara au planuri de a o parasi. Situatia nu este deloc placuta, chiar daca statisticile arata ca in Romania exista zeci de mii de locuri de munca.

Acest lucru trezeste, asadar, o intrebare cat se poate de naturala:

De ce emigreaza atat de multi romani?

Raspunsurile pot fi atat simple, cat si complexe. Vom incerca sa le detaliem pe cele simple, deoarece in felul acesta poate fi inteles mai usor modul de gandire al romanilor care pleaca. Printre motivele care ii determina pe locuitarii tarii noastre sa plece in afara tarii se numara urmatoarele:

  • Veniturile mai mari peste granite. Un salariu in Marea Britanie, spre exemplu, poate sa fie chiar si de 5-6 ori mai mare decat un salariu in Romania, pe acelasi post. Acest lucru este cat se poate de atractiv, chiar daca viata din Anglia este ceva mai scumpa. Ideea este ca partea financiara conteaza si chiar conteaza mult.

  • O organizare mai buna. Din pacate, sau din fericire, pentru ca avem oportunitatea sa plecam, tarile din vestul Europei, America si o buna parte dintre tarile din Asia beneficiaza de o organizare mult mai buna in ceea ce priveste calitatea vietii. Acest lucru se vede in sistemul medical, in sistemul de transport si in general in calitatea vietii.

  • Situatia politica din ce in ce mai neplacuta din Romania. Din momentul in care am reusit sa ne castigam libertatea si sa ne transformam intr-o societate democratica, am luat doar decizii proaste, ceea ce a dus la o clasa politica nu tocmai convingatoare. Dat fiind faptul ca situatia politica nu ofera stabilitate, multi romani decid sa plece.

  • Exista inca mirajul strainatatii. In momentul n care am scapat de comunism am fost la fel ca un caine care s-a vazut scapat din lant. Curiozitatea ne-a manat sa mergem peste tot prin lume si sa ne stabilim in cele mai insorite si mai placute tari. Cu siguranta, oferta de locuri de munca in strainatate este extrem de atractiva inca, pentru majoritatea romanilor, iar mirajul strainatatii este inca unul foarte viu intiparit in sperantele noastre.

Cu siguranta, numarul de emigranti nu va scadea intr-un timp foarte scurt. Exista si o parte buna, insa. Toti cei care aleg sa plece in strainatate pastreaza inca legaturi cu Romania si trimit bani acasa, ceea ce sustine destul de mult economia tarii. Desi in prezent situatia nu este una roz, nu putem decat sa avem sperante ca in viitor lucrurile vor sta mai bine.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *