Stii ce este reflexoterapia?

masaj_picioare

Reflexoterapia este o veche terapie chineza ce se bazeaza pe stimularea sistemului nervos parasimpatic prin masarea anumitor zone ale picioarelor. Reflexologii cred ca diferite parti ale picioarelor corespund altor parti ale corpului, iar masajul acestora stimuleaza sistemul nervos pentru a se vindeca.

Timp de 3000 de ani, terapeutii chinezi au folosit reflexoterapia pentru a reechilibra Qi (forta de viata care curge prin canalele de energie) in vederea tratarii mai multor boli si afectiuni. In plus, aceasta terapie este deseori recomandata a fi combinata cu medicina traditionala occidentala pentru vindecarea diferitelor probleme grave de sanatate.

Intr-un interviu cu specialistii in reflexoterapie de la Centrul Salus, am aflat urmatoarele lucruri:

Ce implica reflexoterapia?

La prima consultatie, reflexologul se pune la curent cu istoricul medical al pacientului, cu problemele sale de sanatate, cu stilul de viata si cu dieta sa alimentara.

Apoi se aplica presiune fara durere la nivelul picioarelor, folosind degetul mare si degetul aratator pentru a identifica zonele corpului care nu functioneaza in mod corespunzator.

Sesiunile dureaza, de obicei, 30-60 de minute si se concentreaza pe talpile picioarelor, cu exceptia cazului in care pacientul este foarte sensibil, caz in care se pot masa mainile.

Unii reflexologi au nevoie de cinci sau sase sesiuni pentru a trata anumite afectiuni.

Cum functioneaza reflexoterapia?

Reflexologia se bazeaza pe principiul chinezesc conform caruia anumite zone de pe talpile picioarelor sau de pe maini – cunoscute ca zone reflexe – care contin milioane de terminatii nervoase, corespund altor parti ale corpului.

Acum 3000 de ani, terapeutii asiatici masau mainile si picioarele, exercitand presiune asupra anumitor puncte, pentru a stimula organele, terminatiile nervoase si caile energetice, pentru a imbunatati starea de sanatate.

Desi reflexoterapia functioneaza pe principii diferite fata de medicina occidentala si exista putine dovezi stiintifice care sa-i sustina eficacitatea, clientii de la Centrul Salus sustin ca, in urma acestei terapii, starea lor de sanatatea este mult mai buna.

Chinezii cred ca reflexologia stimuleaza organismul sa se vindece prin imbunatatirea circulatiei, reducand stresul, durerea si restabilind echilibrul natural.”

Dupa cum am mai spus, diferite parti ale picioarelor sunt strans legate de anumite zone ale corpului. De pilda, daca terapeutul va masa degetul mare si glezna, el va calma sistemul endocrin si pe cel de reproducere, ajutand astfel la ameliorarea simptomelor menopauzei sau ale menstruatiei.

Pentru ce se recomanda reflexoterapia?

Daca ai fost ranit sau simti ca esti lipsit de energie, reflexoterapia te poate ajuta sa iti restabilesti echilibrul in organism si sa il stimulezi sa se vindece.

Totodata, aceasta terapie este utila pentru tratarea stresului, anxietatii, durerilor de spate, migrenei, digestiei slabe, sindromului colonului iritabil, problemelor respiratorii, astmului, durerilor de cap, problemelor vezicii urinare, simptomelor menopauzei si ale menstruatiei.

Reflexoterapia este folositoare, de asemenea pentru a usura durerile sclerozei multiple, desi nu ar trebui sa inlocuiasca medicamentele conventionale ale acestei boli.

In plus, este un masaj relaxant, cu un impact psihologic pozitiv asupra pacientilor.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *