Stii care sunt destinatiile turistice cu focuri eterne?

Printre numeroasele fenomene naturale grandioase care se pot observa pe Pamant exista unul in special, care fascineaza si care va fascina mereu. Este vorba despre cel al focurilor eterne, naturale. Iata cateva locuri unde se pot admira acestea.

poarta

Poarta Iadului. Acest loc extraordinar din lume se afla in mijlocul Desertului Karakum, in inima regiunii Turkmenistan. Este un hau cu un diametru de 70 de metri si cu o andancime de 20. Care este particularitatea sa? Emana flacari care ard de 40 de ani. De la descoperirea sa din 1971, este cel mai vizitat loc de aici chiar daca flacarile degajeaza o cladura sufocanta. Un fenomen care se datoreaza in realitate unei erori de calcul. O adevarata curiozitate care dateaza din perioada sovietica, pe cand geologii care au forat solul au patruns in straturile subterane care contineau gaz. Cum s-au temut sa nu emane gaze toxice, i-au dat foc.

Muntele de foc. La subteran, in Azerbaidjan datorita numeroasrelor hidrocarburi aici se poate descoperi un munte de foc. La 30 de km fata de Bakou, acest munte Yanar Dag arde mereu datorita gazului metan care se elibereaza din sol. Flacarile pot sa ajunga pana la o inaltime de 3 metri.

focul

Focurile de la Yanartas. O atractie turistica unica din partea de sud-vest a Turciei, alimentata de o emanatie de metan. Altadata, marinarii de aici le foloseau pe post de far. In zilele noastre, turistii vin aici in excursii pentru a-si incalzi ceaiurile.

Focul etern. Inca un foc etern care nu dateaza de azi maine. Baba Gurgur se afla in Irak si este un zacamant unde se pare ca focul arde de peste 4000 de ani. Se spune ca focul de aici ar fi inspirat chiar cateva pasaje din Biblie.

templu

Tempul Focului. Nu departe de Bakou se afla un templu care dateaza din secolul 17 care merita si el sa fie vizitat. In centrul sau se afla un foc etern. Focul era alimentat natural insa pana in anul 1969. De atunci este alimentat de gazul din oras. Totusi merita sa fie vizitat deoarece este o atractie turistica inedita.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *