Stii care sunt cele 7 minuni ale lumii moderne?

Aeroporturi, baraje, zgarie-nori, poduri sau autostrazi sunt niste inventii care au adus o serie de schimbari fara precedent in istorie. Iata care sunt cele sapte minuni ale lumii moderne, ale secolului XX.

eurotunnel-manche

Tunelul Canalului Manecii (Franta si Regatul Unit)

Eurotunnel este un pasaj feroviar, inaugurat in 1994, pasaj ce leaga Regatul Unit de partea de nord a Frantei. Particularitatea sa consta in faptul ca  trece pe sub mare (Canalul Manecii), pe un tronson de 35 de kilometri.

tour-cn-monument

Turnul CN din Toronto

Acest turn este situat in centrul orasului Toronto si masoara in jur de 553 de metri inaltime. A devenit emblema orasului: in varful turnului se poate observa o antena de difuzare care permite restabilirea problemelor aparute cu undele radio.

empire-state-building

Empire State Building, New York

EmpireStateBuilding este un zgarie-nori situat in Manhattan, New York. A fost inaugurat in 1931 si este a treia caldire ca marime din New York (dupa One World Trade Cnter si Park Avenue). Cu cele 102 etaje ale sale si 443 m inaltime, cladirea este prezenta in numeroase filme.

golden-gate-bridge

Golden Gate Bridge, San Francisco

Golden Gate Bridge (podul portii de aur) este un pod suspendat din California. Constructia sa a durat patru ani si a fost incheiata in 1937. Acest pod permite unirea orasului San Francisco cu municipalitatea Sausalito. Celebra culoare portocalie si aritectura iesita din comun ii confera al patrulea loc in clasamentul celor sapte minuni ale lumii moderne.

barrage-itaipu

Barajul Itaipu, Brazilia

Barajul Itaipu este situat la frontiera dintre Brazilia si Paraguay. Lacul sau are o suprafata de 1350km². Aceasta centrala hidroelectrica este a doua din lume ca putere: in 2008, a putut raspunde la 90% din cererea de electricitate paraguayana si la 19% din consumul brazilian.

exemple-plan-delta

Planul Delta, Tarile de Jos

Planul Delta reprezinta cel mai mare sistem de aparare impotriva apelor din lume, situat in largul coastelor Tarilor de Jos. A fost construit in special pentru apararea impotriva indundatiilor maritime. Odata la zece ani, instalatiile sunt renovate pentru a fi conforme cu schimbarile.

canal-panama

Canalul Panama

Canalul maritim Panama permite legarea oceanului Pacific de oceanul Atlantic. Constructia sa, finalizata in 1914, reprezinta unul din cele mai dificile proiecte de inginerie. O mare inovatie in domeniul comertului deoarece vapoarele nu mai erau nevoite sa ocoleasca mii de kilometri pentru a ajunge in port.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *