Stii aceste lucruri despre unghii?

In cat timp creste o unghie? De ce apar pete albe pe unghii? De ce nu trebuie sa umblam la cuticulele unghiilor? Ce boli pot arata unghiile noastre? Multe informatii false circula in legatura cu unghiile noastre. Iata care sunt adevarate si care nu.

Hand that cut the nails

Petele albe nu indica o lipsa de calciu

Contrar ideilor preconcepute, petele albe de pe unghii nu sunt semnul unei carente de calciu ci reflecta o aderenta mai mica a unghiei intr-un anumit loc. Un anumit soc tulbura keratinizarea unghiei care apare mai transparenta sau mai alba in anumite locuri.

Unghiile de la maini cresc in jur de 3.5mm/luna

In medie, unghiile de la maini cresc in jur de 3.5mm/luna insa aceasta cifra poate varia in functie de anumiti factori. De exemplu, la unele persoane unghiile cresc mult mai repede din cauza patrimoniului genetic. Unele boli (circulatorii sau diabetul), modificarile hormonale, perioadele de stres, carentele de fier sau unele medicamente pot incetini cresterea acestora.

Acute pain in a women wrist

Unghiile de la picioare cresc de doua ori mai incet decat unghiile de la mana

Daca ti se pare ca nu iti tai atat de des unghiile de la picioare, linisteste-te, este absolut normal. Acestea, cresc de doua ori mai incet decat unghiile de la maini: in medie 1.6 mm/luna.

Unghiile pot indica o boala

Doar observandu-ti unghiile, un dermatolog iti poate oferi un bilant provizoriu al starii tale de sanatate. De exemplu o unghie cu forma bombata poate fi semnul unei boli pulmonare, hepatice sau chiar a unui cancer. Unghiile prost vascularizate, reci si cu o culoare ciudata, deschisa pot indica o insuficienta cardiaca  sau pulmonara. Unghiile moi si casante pot traduce unele carente, de fier in special. Unghiile albe pot fi semnul unei boli digestive, pulmonare sau unui limfom. Unghiile inchise la culoare pot indica o dereglare hormonala.

Nu trebuie sa umblam la cuticule

Taierea sau impingerea cuticulelor cu ajutorul instrumentelor de manichiura poate parea un lucru normal, indispensabil chiar pentru unele persoane. Acest gest poate fi periculos pentru sanatate. Cuticulele sunt cel care impiedica penetrarea microbilor in piele si la baza unghiei. Chiar daca ti se par dizgratioase, nu umbla la ele, microbii se vor instala mult mai rapid.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *