Sticla în istorie. Lucruri interesante despre acest material extrem de util societății

Societatea umana a avut o evolutie continua. In urma cu 70 000 de ani oamenii abia reuseau sa faca focul si sa vaneze cu ajutoul unor arme nu tocmai eficiente. Cateva zeci de milenii mai tarziu, acestia reusesc sa zboare, sa aiba la indemana instrumente inteligente de comunicare si sa fie in fruntea lantului trofic, fara a avea un avantaj fizic in fata altor vietati.

Inteligenta este cea care a dus la dezvoltarea incredibila a omului, fiind cea care a adus in mana fiecarui reprezentant homo sapiens o multime de instrumente care ii fac viata mai usoara.

Printre aceste instrumente se numara si sticla. Banala sticla a reusit sa faca parte din cele mai importante constructii umane si a imbunatatit considerabil viata fiecarui om. Tocmai de aceea, vom intra putin in istoria sticlei si vom descoperi cum a ajutat in trecut si cum ajuta astazi.

Cum a aparut si din ce este realizata sticla?

Materialele care intra in componenta sticlei sunt banale si se gasesc in natura. In principiu, cea mai banala sticla are in componenta nisip si piatra de var. Pe piata exista insa si sticla mult mai complexa de atat, insa pana sa se ajunga la ea a trebuit sa treaca mii de ani.

Primii oamen care au fabricat sticla sunt egiptenii, in urma cu peste 3400 de ani si fenicienii ceva mai tarziu. La fenicieni s-au gasit cele mai multe obiecte de sticla, motiv pentru care se crede ca ei au fost primii fauritori ai acestui material.

De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe procedee de realizarea a sticlei:

  • Prin suflare. Venetia este cel mai important centru de fabricare a sticlei prin suflare si aici se gasesc o multime de specialisti sticlari. Aici au aparut si primele oglinzi de sticla, in secolul XII.

  • Prin tragere. Este un alt procedeu foarte interesant utilizat in principal pentru fabricarea geamurilor, a placilor si a tevilor. Sticla se trage sub forma de banda prin niste rulouri iar racirea este una lenta, in asa fel incat sa existe o detensionare treptata.

  • Procedeul folat. Este un procedeu modern, aparut la mijlocul secolului XX, care implica topirea la 1000 de grade Celsius si turnarea pe o baie de cositor topit. Sticla obtinuta prin acest procedeu este bine lustruita, avand suprafetele paralele.

  • Prin depunere pirolitica. Tot in secolul XX a aparut procedeul de depunere pirolitica. Practic, dupa ce se realizeaza sticla, asupra ei se depun compusi metalici care o fac un foarte bun izolator termic.

  • Prin depunere magnetronica. Este o procedura similara, insa in loc de compusi metalici se depun alti compusi care asigura atat izolare termica, cat si control solar.

Ultimii 50 de ani au insemnat o evolutie continua a sticlei. Astfel a aparut si sticla securizata, care se poate realiza prin majoritatea procedeelor de mai sus, insa implica o racire brusca ceea ce ii asigura o rezistenta mai mare, dar si siguranta in cazul spargerii.

Sticla securizata este din ce in ce mai folosita in randul celor care doresc eleganta si rezistenta, motiv pentru care cei de la VegaProd o propun pentur inchiderea teraselor, dar si pentru alte utilizari, cum ar fi crearea unor usi de interior deosebite, a peretilor despartitori sau chiar a mobilierului de sticla.

Desi o luam ca atare, sticla este una dintre cele mai importante inventii ale umanitatii. Tocmai de aceea, trebuie sa ii acordam un interes cat se poate de mare.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *