Stiati ca rata de promovabilitate la examenul auto a scazut sub 45%?

Rata de promovabilitate la examenul auto reflecta nu doar nivelul de pregatire al celor examinati, ci si calitatea serviciilor scolilor de soferi.

promovabilitate autoRata de promovabilitate urmeaza un trend descendent deja de cativa ani. Un procent sub pragul psihologic de 50% inseamna ca este nevoie de o reforma clara in randul scolilor de soferi de pe teritoriul tarii. Schimbarea poate porni chiar de la cursantii care aleg scoala de soferi nu in functie de tarife sau popularitate, ci in functie de procentul de promovabilitate.

Instructori de top, rezultate pe masura

Procentul de promovabilitate mic la nivel de tara este rezultatul lipsei de interes sau lipsei de pregatire a instructorilor. Privind statisticile pe anul 2014 puse la dispozitie de www.ODAT.ro, se observa ca procentul de promovabilitate este invers proportional cu numarul de scoli de soferi si instructori autorizati. Cu alte cuvinte, judetele si orasele cu prea multe scoli au procente de promovabilitate mai proaste.

Aceasta situatie este o consecinta a faptului ca viitorii soferi tind sa aleaga scolile mari, de renume, fara a se informa in legatura cu calitatea serviciilor. Multi instructori aleg sa lucreze cu astfel de scoli pentru a obtine cursanti pe care altfel nu i-ar putea atrage lucrand pe cont propriu.

Pentru cele mai bune rezultate, viitorii soferi sunt sfatuiti sa aleaga in functie de instructori, nu de scoala. Fiecare scoala de soferi are instructori de top. Acestia sunt de obicei mai aglomerati, insa merita asteptarea. www.Odat.ro a realizat un top al celor mai buni 10 instructori din tara. Topul tine cont de performantele instructorilor din anul 2014, cu precadere numarul de elevi admisi la examenul auto de la prima incercare.

Desi rata de promovabilitate la nivel de tara a scazut sub 45%, cu unele orase precum Iasi si Bucuresti avand procente chiar mai mici de 35%, unii instructori pastreaza standarde inalte. Instructorii din top 10 au procente de promovabilitate mai mari de 88%. Gresea Marin spre exemplu, instructorul de pe primul loc al topului, a pregatit 105 cursanti in judetul Caras Severin, in anul 2014. Dintre cei 105, 101 cursanti au fost declarati admisi, un procent excelent de 96.19%.

Care sunt judetele cu cea mai buna si cea mai proasta rata de promovabilitate?

Rata de promovabilitate de sub 50% trage un semnal de alarma cu privire la calitatea serviciilor oferite de scolile de soferi. Doritorii de permis risca sa plateasca scoala de soferi si sa iasa de pe bancile acesteia nepregatiti pentru examenul care urmeaza.

La nivel de judete, cel mai bun procent de promovabilitate din tara pe anul 2014 depasea cu greu pragul psihologic de 50%. In Botosani, judetul cu cea mai buna rata de promovabilitate, 6927 de cursanti au sustinut examenul in 2014, dintre care 3502 au fost declarati admisi, respectiv 50.55%.

La polul opus se afla judete precum Vrancea, unde din 4842 de cursanti doar 1292 au fost declarati admisi, respectiv 26.68%.

Alte cateva judete cu rata de promovabilitate sub 40% sunt: Vaslui 32.54%, Timis 32.44%, Sibiu 29.43%, Satu Mare, 39.84%, Salaj 33.85%, Olt 35.97%, Ilfov 33.37%, Iasi 23.64%, Calarasi 26.23% sau Bucuresti 33.56%.

Daca trendul descendent continua, este posibil ca rata de promovabilitate sa scada simtitor sub 40% pe anul 2015.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *