Stiati ca exista mii de meserii foarte populare in trecut, care au desparut? Iata cateva:

Piata muncii evolueaza continuu in functie de nevoile oamenilor. Atata vreme cat exista o nevoie, exista oportunitati de afaceri si evident, de munca. Astazi, exista o serie de domenii bine conturate in codul CAEN al fiecarei tari iar firmele fac angajari in functie de competente, de pregatire si de talent. In trecut lucrurile erau asemanatoare, insa activitatea celor care munceau era, de foarte multe ori, mult diferita de activitatea pe care o cer astazi milioane de Joburi in Cluj, Bucuresti, Iasi sau in strainatate.

Care sunt, asadar, cele mai interesante joburi care au disparut in timp?

  1. Aranjator de popice. Jocul de popice este destul de vechi si genereaza o pasiune puternica. In trecut insa, anumite lucruri erau putin diferite. Spre exemplu, dupa loviturile jucatorilor popicele nu se aranjau singure, ci necesitau munca unor aranjatori de popice. De regula, acestia erau copii sau adolescenti iar remuneratia pe care o primeau nu era foarte generoasa.

  1. Desteptator. Suntem obisnuiti sa punem ceasul sa sune in fiecare dimineata si chiar sa apasam pe butonul de snooze, ori de cate ori dorim sa mai dormim 5 minute. Oamenii din trecut nu erau chiar atat de norocosi. Daca erau nevoiti sa se trezeasca la o anumita ora trebuia sa angajeze un om desteptator. Acesta arunca cu pietre in geam, fluiera sau gasea metode mai mult sau mai putin inedite de a-si trezi angajatorul.
  2. Detector de avioane. Este una dintre cele mai ciudate meserii care au existat vreodata. Astazi, pentru a putea detecta un avion care a intrat pe teritoriul tarii, autoritatile se folosesc de radar. In trecut insa, erau angajati oameni care foloseau niste instrumente de amplificare a sunetelor pentru a descoperi avioanele straine ce zboara prin aer.

  1. Lampagii. Nici in ceea ce priveste luminatul stradal lucrurile nu erau foarte usoare, cel putin pana sa apara electricitatea. Strazile erau luminate, insa se foloseau lampi cu gaz ce trebuiau aprinse la lasarea intunericului si stinse la rasaritul soarelui. De acest lucru se ocupa un angajat si o facea manual, pentru fiecare lampa in parte.
  2. Vanatori de sobolani. Sobolanii reprezinta una dintre marile probleme din orase. Acest lucru era de actualitate si in trecut, cand nu existau prea multe solutii de exterminare. Una dintre metodele prin care se incerca eliminarea sobolanilor era prin impuscare. Exista chiar si meseria de vanator de sobolani, care nu era nici pe departe una usoara. Adesea, acesti temerari vanatori erau muscati si zgariati de neplacutele animale si se imbolnaveau destul de grav.

Lista poate sa continue. De-a lungul timpului au existat meserii ciudate sau meserii mai putin ciudate, dar care astazi sunt facute de computere si masini. Spre exemplu, la inceputul erei telefonului de fiecare data cand se efectua un apel exista un centralist care facea legatura.

Fara doar si poate, multe dintre meseriile pe care le avem astazi vor disparea si vor aparea altele noi. Aceasta este una dintre cele mai importante lucruri la piata muncii: este dinamica si frumoasa, oferind o multime de oportunitati. Daca esti pasionat de ceva poti, fara doar si poate, sa activezi in domeniul care iti place si sa te bucuri din plin de el.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *