Stiai ca muzica te poate ajuta sa fii mai productiv?

Muzica, intr-o forma sau alta, exista in viata noastra inca din Preistorie, dezvoltandu-se odata cu societatea si cultura umana si luand noi forme de la un secol la altul. Oamenii au devenit atat de obisnuiti sa asculte muzica incat nici nu mai concep sa traiasca fara ea. Mai mult, cercetatorii sustin ca aceasta arta chiar ne influenteaza modul de a gandi, starea de spirit si chiar actiunile zilnice.

De exemplu, stiai ca daca asculti muzica la locul de munca devii mai productiv?

Iata cum.

Muzica si afacerile – o potrivire neasteptata

Ascultarea muzicii nu este o activitate rezervata doar timpului liber si petrecerilor. De fapt, conform celor mai recente sondaje, mai mult de jumatate dintre angajati asculta muzica la locul de munca.

In comparatie cu persoanele care nu asculta muzica, cei care fac asta sunt cu 90% mai productivi si, mai mult decat atat, ofera o grija deosebita si o atentie mai mare sarcinilor in care sunt angajati. In general, obiceiul de a asculta muzica la birou nu este descurajat de catre manageri. Aproximativ 77% dintre acestia sunt de acord ca muzica le ofera angajatilor un impuls moral si aproape jumatate cred ca le imbunatateste performantele in sectoarele de vanzari, publicitate, marketing si creatie.

Studiile stiintifice sustin ceea ce oamenii stiu deja instinctiv: muzica influenteaza creierul uman. Cand ascultam muzica, se activeaza mai multe zone ale creierului, inclusiv cortexul motor (responsabil pentru miscare), nucleul accumbens, cerebelul (responsabil pentru stimularea emotiei), hipocampul (stimuleaza amintirile), precum si zonele Broca si Wernicke (care se ocupa cu procesarea lingvistica).

Mai mult decat atat, in timp ce ascultam muzica, creierul elibereaza dopamina, aceeasi substanta chimica eliberata atunci cand consumam mancarea noastra preferata. In afara de faptul ca ne creeaza placere, dopamina imbunatateste si concentrarea. Ceea ce ne ajuta sa fim mai productivi la locul de munca.

Muzica si productivitatea

Indubitabil, ascultarea muzicii este un instrument puternic de productivitate. Indiferent ca aceasta provine de la o boxa sau de la o pereche de casti, odata ce te-a prins, te stimuleaza sa lucrezi mai bine, mai repede si sa faci mai putine greseli. Muzica te ajuta sa te concentrezi, sa fii mai putin distras de zgomotele externe si sa abordezi cu mai multa usurinta sarcinile dificile, oferindu-ti mai multa motivatie. In plus, melodiile preferate pot reduce, de asemenea, stresul si anxietatea. Se pare ca muzica produce aceeasi relaxare ca si masajul, inlaturand emotiile negative si gandurile negre.

In afara de faptul ca ascultarea muzicii creste productivitatea, oamenii de stiinta mai spun ca aceasta activitate poate stimula memoria. Este unul dintre principalele motive pentru care studentilor li se recomanda in mod constant sa studieze pentru examene in timp ce asculta muzica.

Beneficiile ascultarii muzicii la locul de munca nu se aplica doar mediului de birou. Muncitorii din aproape orice domeniu pot beneficia de aceste efecte.

Alte beneficii pe care le ofera ascultarea muzicii:

  • amelioreaza durerile;
  • trateaza insomnia;
  • sporeste rezistenta fizica;
  • accelereaza recuperarea;
  • amelioreaza simptonele de depresie si alte probleme de sanatate mintala.

music_helps_recovery

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *