Stiai ca daca vinzi produse din Bulgaria in Romania, nu trebuie sa platesti TVA?

Infiintarea unei firme in Bulgaria implica o serie de avantaje, chiar si in 2018. Este adevarat ca discrepantele intre mediul de afaceri din Bulgaria si cel din Romania nu mai sunt atat de mari, insa exista totusi o multime de motive pentru un roman sa isi deschida firma peste Dunare. NU este de mirare ca la Ruse sunt foarte multi avocati care inlesnesc procesul de infiintare firma si ajuta orice roman care vrea sa investeasca in tara vecina.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre infiintarea unei firme in Bulgaria!

  1. Cursul euro este fix. Este unul dintre cele mai atractive lucruri pentru oricine doreste sa dezvolte o afacere. Un euro este fix 1.95583 BGN, ceea ce creaza stabilitate financiara. Acest lucru are un impact urias asupra chiriilor si asupra tranzactiilor realizate in aceasta tara.
  2. Nu trebuie platit TVA entru produsele vandute in Romania. Daca iti faci firma in Bulgaria poti vinde fara TVA in Romania, in conditiile in care tranzactiile intracomunitare cu cu TVA zero. Este un alt mare avantj pentru cei care doresc sa comercializeze produse fizice.
  3. Impozitul pe profit este mai mic. La fel este si impozitul pe dividende. Atat impozitul pe profit, cat si impozitul pe dividende sunt mai mici decat in Romania. Cel pe profit este de 10% iar cel pe dividende 5%, valor foarte atractive.
  4. Fiscalitatea este redusa. UNa dintre marile probleme pe care le au firmele romanesti este fiscalitatea. Relatia cu Anaful nu este tot timpul una care decurge usor, ajungand sa fie foarte nabadaioasa in anumite cazuri. In Bulgaria, fiscalitatea este mai mica iar avocatii care se ocupa de firma, precum si contabilii, pot inlesni extrem de mult relatia cu statul.
  5. Cheltuielile sunt mai mici. Nu in ultimul rand, este bine de stiut faptul ca in Bulgaria cheltuielile sunt mai mici. Pe langa faptul ca impozitarea este mai mica, scad si cheltuielile legate de salarii, de chirii sau de utilitati. Per total, o firma care are multi angajati poate sa economiseasca sume serioase mutandu-se peste granita.

Atentie! O firma din Romania nu se poate muta cu totul in Bulgaria, deoarece vecinii de la sud de Dunare doresc sa evite mutarea firmelor cu datorii. Cei care doresc o firma in tara vecina trebuie sa o creeze de la zero.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *