O scurta istorie a caramizii

Este atat de des folosita incat nici nu stim ca are peste 7000 de ani vechime. A mai evoluat putin, dar principiile au ramas aceleasi. Se stie ca cea mai veche caramida din lume dateaza din anul 7500 i.Hr. si a fost realizata din namol intarit (unii ar spune ca a fost o intamplare) in anumita forma, fiind descoperita  in zona fluviului Tigru, in Tell Aswad si in sud-estul Anatoliei, aproape de Diyarbakir.

caramida1Primele caramizi uscate la soare (creatie constienta) apar in Mesopotamia in jurul anului 4000 i.Hr. Dar caramizi au folosit si egiptenii,chinezii sau romanii, cei din urma punand chiar o inscriprie cu marca legiunii care a supravegheat productia acestora.Ceramica sau caramida arsa a fost folositainca din anul 3000 i.Hr., in orașele timpurii de pe Valea Indus Valley, cum ar fi Kalibangan.

Totusi in Renastere si Baroc peretii din caramida isi pierd din popularitate, zidaria fiind acoperita cu ipsos si pictata. In secolul XVIII peretii din caramida revin la moda, vezi cartierul olandez din Potsdam. Desi piatra era mai la indemana, caramida se manuia foarte usor si astfel se castiga timp la constructia unei cladiri. Pe langa acest motiv si costul redus a influentat consumul mare in timpul revolutiei industriale din Marea Britanie, dar si in timpul boom-ului din domeniul constructiei si al imobiliarelor, din secolul al XIX-lea, ce a avut loc in Boston si New York, caramida fiind la mare căutare.

Daca iti propui sa incepi constructia unei case in aceasta primavara cei de la Socosconstruct.ro ne propun o caramida rezista si la seism, dar si la incendiu, ce ofera si o izolatie termica de calitate: Caramida Durotherm de la Soceram de dimensiunile 290x240x238 E LD. Sa nu mai punem la socoteala si rezistenta ignifuga de pana la 1000°C ce inseamna ca peretii nu vor cadea dupa un incendiu puternic si nu o vei lua de la 0 cu aceasta constructie.

Caramida Durotherm de la Soceram de dimensiunile 290x240x238 E LDeste un produs 100% natural, ecologic, din argila si nisipuri argiloase, ceea ce inseamna ca este economic (materialele din care se compune sunt accesibile). Pretul redus urca aceasta caramida in fruntea clasamentului materialelor de contructii grele si durabile. Costurile de intretinere sunt practic inexistente, iar daca te hotarasti sa demolezi o cladire din caramizi va fi mult mai usor si mai rapid fata de alt tip de constructie. De asemenea, caramizile se pot refolosi ulterior.

Daca nu ai luat inca o decizie, cei de la Socosconstruct.ro iti pot face un necesar pentru proiectul tau ce va include si mortarul necesar, dar si alte materiale utile in constructia unei case.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *