Lucruri interesante despre tractoare. Cine le-a inventat si ce rol au?

Tractorul, acest vehicul autopropulsat utilizast in agricultura, a reusit sa revolutioneze intreaga lume si sa ofere o noua perspectiva celor care produc mancare. Desi pare greu de crezut, aceasta masina atat de utila astazi a aparut inainte de automobile, mai exact in 1849, atunci cand a fost construit o prima varianta, inzestrata cu motor cu aburi.

In 1876 apare una dintre cele mai importante piese tractoare , daca nu cea mai importanta: motorul Otto, inventat de germanul Nicolaus Otto. Acest motor cu ardere interna si cu o functionare relativ simpla, ajunge sa fie principala sursa de energie pentru o multime de utilaje, iar in 1891 apare primul tractor care il foloseste si care dispune de transmisie, ambreiaj, inversor de directie si bara de tractiune.

Istoria tractorului incepe sa intre pe o panta ascendenta, iar in 1900 este introdus pentru prima data termenul de ” tractor”. Termenul a fost generalizat si astazi este folosit in intreaga lume sub aceeasi forma sub care a aparut initial.

Exista o multime de alte momente in istorie care isi pun amprenta pe cel mai important utilaj din agricultura:

  • 1900. Apare primul tractor cu ardere interna, care este produs in serie abia 12 ani mai tarziu;
  • 1910-1916. Se dezvolta foarte mult motoarele, aparand principiul injectiei interne si o multime de alte mici detalii care dezvolta motoarele cu benzina.
  • 1912. O companie din Germania, Hanomag, incepe sa gaseasca solutii pentru dezvoltarea unui tractor destinat aratului. Reuseste sa il construiasca in 1919, fiind o masinarie puternica, cu transmisie pe lanturi si cu 20 de cai putere.
  • 1946. Este realizat primul tractor romanesc, la Brasov, in uzinele IAR. Initial, IAR era focusata pe productia de avioane.

Astazi, tractoarele sunt prezente pe toate campurile si aproape orice agricultor are o astfel de masinarie in dotare. Cu ajutorul unui tractor se pot face o multime de lucruri, de la arat pana la semanat. Exista o varietate uriasa de tractoare, diferentele facandu-se in functie de marime, de forta, de producator si destinatie. Nu intram in detalii, insa tractorasele acopera o intreaga industrie si sunt construite pe scara larga. Dovada este prezenta unui magazin piese tractoare in aproape orice oras si evident, online.

Ce alte lucruri interesante mai trebuie amintite despre tractoare?

  • In trecut, acestea aveau roti de metal. In anii ’30, majoritatea fermierilor care aveau acees la un tractor foloseau varianta cu roti din metal.
  • Cuvantul ” tractor” vine de la latinescul ” trahere” , care inseamna a trage.
  • Astazi, exista peste 16 milioane de tractoare in intreaga lume, ceea ce consuma o treime din intreaga energie folosita pentru agricultura.
  • Cel mai mare tractor din lume are 12 roti, fiecare mai inalta decat un om. Forta lui este incredibila.
  • Se pare ca inventatorul motorului diesel, folosit pe scara larga la productia de tractoare, este de asemenea inventatorului berii Budweiser. Acesta avea o berarie inainte de a veni cu ideea motorului.

Daca stiti alte lucruri interesante despre tractoare, va asteptam cu comentarii 🙂

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *