Lucruri de stiut despre razele x in procedurile dentare

radiografie dentara

Radiatiile ii sperie pe oameni, iar dentistii nostri inteleg acest lucru. Este dovedit stiintific faptul ca, daca esti supus unei doze prea mari de radiatie, risti sa dezvolti o tulburare mai mult sau mai putin grava. Cu toate acestea, probabilitatea ca razele X utilizate in procedurile dentare sa provoace pacientilor orice forma de boala este extrem de mica. De fapt, radiografiile dentare joaca un rol mult mai important in protejarea pacientilor de afectiunile dureroase ale dintilor, gingiilor si gurii. Imagistica folosind raze X indruma doctorii sa ia cele mai bune decizii pentru sanatatea dentara a pacientilor.

Pentru ca radiografiile dentare sa fie cat mai sigure, dentistii de la Stephanie’s Dental Clinic urmeaza toate procedurile recomandate de Asociatia Dentara Romana in asa fel incat sa limiteze dozele deja minuscule folosite pentru obtinerea imaginilor cu raze X. In plus, sistemele moderne de imagistica cu raze X digitale necesita o radiatie considerabil mai mica pentru a functiona decat sistemele vechi ce se foloseau acum cativa ani, fiind astfel mai sigure si mai eficiente.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere despre radiografiile dentare:

  • Acestea prezinta cele mai scazute doze de radiatii ce se folosesc in investigatiile medicale.

  • Dozele de radiatii din radiografiile dentare sunt mult mai mici decat radiatiile de fond obisnuite in zborurile aeriene.

  • Investigatiile folosind imagistica cu raze X sunt esentiale in descoperirea abceselor sau chisturilor in stare incipienta.

  • Radiografiile dentare pot scoate in evidenta multe alte probleme orale ce nu pot fi vizibile in mod obisnuit. Printre aceste probleme se numara: tumorile, cariile interdentare, pozitiile anormale ale dintilor, pierderea osoasa, problemele existente sub linia gingiei, etc.

Cat de des sunt necesare razele X in investigatiile stomatologice?

Sanatatea orala este diferita de la individ la individ si, in consecinta, dentistul este singurul care poate sti pentru fiecare pacient in parte de cate ori este nevoie de o radiografie dentara. Daca esti un pacient nou, este foarte probabil ca medicul dentist sa te sfatuiasca sa faci o imagine panoramica pentru a-ti evalua starea actuala de sanatate orala si sa stabileasca planul de tratament de care ai nevoie. Pe masura ce iti continui vizitele regulate la stomatolog, sunt necesare tot mai putine raze X pentru a-ti monitoriza sanatatea orala.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *