De ce nu se estompeaza tatuajele odata cu regenerarea pielii?

Se pare ca, intre 14%-23% dintre adultii americani si aproximativ 24% dintre adultii britanici au cel putin un tatuaj. In timp ce in Romania numarul de pasionati de tatuaje este mult mai mic, acesta este, totusi, in crestere, datorita faptului ca tatuajele sunt in mod constant din ce in ce mai acceptabile din punct de vedere social.

Dar de ce sunt tatuajele permanente si nu dispar nici macar atunci cand pielea se regenereaza? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa se inteleaga ca nu toata pielea se regenereaza de la sine in mod regulat. Pielea este, in esenta, formata din doua straturi: un strat interior cunoscut sub numele de derm si un strat exterior cunoscut sub numele de epiderma. Cand oamenii spun ca pielea lor este in continua regenerare, ei se refera, de fapt, la epiderma sau, mai exact, la stratul superficial al epidermei, format din celule moarte si cunoscut sub numele de strat cornos. Acesta este, intr-adevar, intr-o constanta schimbare, celulele moarte fiind mereu desprinse si inlocuite de celulele noi si tinere. Acest proces se intampla prin keratinocitele ce cresc in straturile inferioare ale epidermei; pe parcursul a aproape 2-4 saptamani, aceste celule se dezvolta treptat si se indreapta spre partea de sus a epidermei, urmand ca ele sa moara si sa formeze stratul cornos.

Cu toate acestea, dermul nu se schimba la fel de des, acesta fiind, in cea mai mare parte, protejat de epiderma. In cazul in care pielea este deteriorata sau ranita suficient de profund incat sa afecteze dermul, acesta este mai mult decat capabil sa se regenereze de la sine, lasand, insa, la iveala o cicatrice. O rana superficiala sau o deteriorare a epidermei, pe de alta parte, nu ar trebui sa lase cicatrici.

Asadar, intelegand acest lucru, putem raspunde la intrebarea “De ce nu se estompeaza tatuajele odata cu regenerarea pielii?”. Tatuajele nu se sterg deoarece sunt aplicate in stratul interior al pielii. Chiar daca, odata cu trecerea timpului, o oarecare cantitate de cerneala se pierde, cu o ingrijire adecvata, cea mai mare parte a acesteia va ramane pentru tot parcursul vietii, in piele.

Desigur, exista oameni care au tatuaje efectuate cu cateva decenii in urma si care vor spune ca acestea s-au decolorat in timp. Aceste tatuaje sunt, cel mai probabil, superficiale sau nu au fost ingrijite corespunzator.

tatuaje

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *