5 Lucruri pe care nu le stii despre pomul de Craciun

Prima imagine care ne vine in minte atunci cand ne amintim de Craciun este, cu siguranta, cu pomul de Craciun, superbul brad pe care il impodobim alaturi de cei dragi cu fel si fel de globuri, ghirlande, stelute si clopotei. Dar stii de unde provine traditia de a impodobi bradul in Ajunul Craciunului? Stii unde s-a impodobit prima oara un pom de Craciun? In randurile urmatoare iti vom oferi mai multe informatii in legatura cu simbolul acestei sarbatori magice.

Iata 5 lucruri pe care nu le stii despre pomul de Craciun:

1. In trecut, nu era acceptat de Biserica.

Copacii vesnic verzi erau vazuti, in trecut, ca simboluri hedoniste, pagane, nefiind astfel acceptati in sarbatorile religioase. Inca din anul 1647, preotul Johann Conrad Dannhauer de la Catedrala din Strasbourg a criticat copacii ca fiind “jocul copiilor” deoarece distrageau atentia de la cuvantul lui Dumnezeu si riturile sfinte. In SUA, guvernatorul puritan William Bradford sustinea ca pomul de Craciun este o “batjocura pagana”. Legatura copacilor cu celebrarea solstitiului de iarna, care a cazut, in general, in 21 sau 22 decembrie, a fost vazuta ca fiind antitetica pentru adunarile crestine. Cu timpul, insa, liderii Bisericii au inceput sa accepte brazii decorati ca parte a sarbatorii de Craciun.

2. In SUA, pomul de Craciun a devenit popular datorita unui print.

Printul Albert al Angliei este recunoscut ca fiind cel care a facut cunoscuta traditia de a impodobi brazi de Craciun in tarile vorbitorilor de limba engleza, in special la Casa Regala, la sotia sa, Regina Victoria, unde aducea brazi tocmai din tara sa natala, Germania. Ilustratia familiei regale britanice cu pomul de Craciun dintr-un numar al revistei americane Godey’s Lady’s Book din 1850 a facut valva printre americani, care au inceput, din acea perioada, sa adopte aceasta traditie.

3. Prima piata de pomi de Craciun s-a deschis in 1851.

In 1851, un logger intreprinzator din Muntii Catskill din New York a incarcat zeci de brazi si molizi din terenul lui si i-a transportat in piata din New York. Arborii recoltati, gata sa fie asezati in casele oamenilor si sa fie decorati, s-au vandut rapid si au dat startul dezvoltarii fermelor de pomi de Craciun, care s-au raspandit rapid in intreaga tara.

4. Cadourile obisnuiau sa fie puse in pom, nu sub el. 

In primele decenii de la aparitia pomului de Craciun in Statele Unite ale Americii, cadourile obisnuiau sa fie puse mai des pe ramurile pomului decat sub ele. Adesea, aceste cadouri includeau fructe, prajituri si bomboane, pe care copiii trebuia sa le ia direct din pom pentru a se bucura de ele.

5. Pomii de Craciun pot fi extrem de periculosi.

Inca din primii ani, brazii de Craciun au fost pericole de incendiu. Inainte de introducerea luminilor electrice, multe familii puneau lumanari aprinse pe copaci pentru a-i lumina, astfel ca in aproape fiecare dimineata ziarele includeau povesti despre casele care erau incendiate din cauza brazilor aprinsi. Chiar si dupa ce oamenii au abandonat pericolul evident al lumanarilor aprinse pe copaci, coniferele au provocat inca probleme majore dupa ce s-au uscat din cauza scurgerilor de gaze. Asadar, pomii de Craciun pot fi un pericol daca sunt lasati sa se usuce.

pom de craciun

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *